Jód

Nedostatečný příjem jódu může způsobit špatnou funkci štítné žlázy. Důsledkem může být opoždění tělesného a duševního vývoje, zhoršení látkové přeměny, oslabení schopnosti soustředění, celková únava, poruchy plodnosti i obezita.

Lidé používající mořskou sůl jako zdroj jódu jsou přitom rizikovou skupinou, protože přes rozšířený názor obsahuje mořská sůl zanedbatelné množství jódu. Podobně i jodidovaná sůl v ČR není dostatečným zdrojem. Vhodným vegetariánským zdrojem jódu jsou mořské řasy.

Podobné následky jako nedostatečný příjem jódu má ale i jeho nadměrný příjem. Je doporučováno konzumovat pravidelně (tj. alespon 1x týdně) malé množství mořské řasy kelp (neboli kombu – k dostání ve zdravých výživách), a to tak, abyste této řasy zkonzumovali jen 15 g za rok. Na jeden týden tedy vychází zhruba 0.3 gramu (15/52=0,288) kombu suché hmotnosti.