Omega-3 mastné kyseliny

Vegetariánská strava je obecně bohatá na omega-6 mastné kyseliny, ale může být chudá na omega-3 mastné kyseliny. Důsledkem tohoto nerovnovážného příjmu může být vyšší srážení krve a vyšší riziko mrtvice a infarktu. Důležité je především sledovat správný denní příjem omega-3 mastných kyselin.Mezi zdroje omega-3 mastných kyselin patří:

Dále je důležité snížit příjem omega-6 mastných kyselin.

Potraviny bohaté na omega-6 tuky jako jsou slunečnicová, sezamová a dýňová semínka, vlašské ořechy, slunečnicový, sojový, světlicový a kukuřičný olej by měly být co nejvíce nahrazovány oleji bohatými na mononenasycené tuky (olivový olej, avokádo, lískové ořechy, makadamiové ořechy, kešu, mandle a řepkový olej).

Sezamová a dýňová semínka jsou známy jako dobrý zdroj minerálů, nicméně jejich vysoký obsah omega-6 z nich činí nepříliš vhodný zdroj tuků pro vegetariány. Sezamová semínka mají však výrazně vyšší obsah tuku na gram, proto jsou dýňová semínka vhodnějším zdrojem cenných minerálů. Dýňová semínka bývají někdy propagovány jako zdroj omega-3, ale ve skutečnosti je obsahují v minimálním množství.