Vegetariánství
1. Co je to vegetariánství
Vegetariánství je způsob stravování, který z jídelníčku vylučuje jakékoliv produkty z masa (vč. želatiny a sádla). Existuje mnoho forem vegetariánství, které zcela, nebo alespoň částečně odmítají maso jako stravu. Mezi nejznámější podskupiny vegetariánství patří lakto-ovo vegetariánství, lakto vegetariánství, ovo vegetariánství a veganství.
Mezi méně časté formy patří ,
,
a
.
Formy vegetariánství, které vylučují maso jen částečně jsou pak
,
,
a
.
Rozdíly mezi hlavními druhy vegetariánství shrnuje následující tabulka:
Forma | Maso | Vejce | Mléko | Med |
Lakto-ovo | ne | ano | ano | ano |
Lakto | ne | ne | ano | ano |
Ovo | ne | ano | ne | ano |
Veganství | ne | ne | ne | ne |
2. Vegetariánství ve světě
Celkový počet vegetariánů se odhaduje na téměř jednu miliardu lidí. Nejvyšší procento vegetariánů je zastoupeno v Indii, kde se jejich počet odhaduje na 17,5%, tedy 175 milionů obyvatel. Indie je považována za místo vzniku vegetariánství hlavně díky náboženství v oblasti.
V ČR se podle agentury StemMark stravuje okolo 2% obyvatelstva, tedy asi 200 000 osob vegetariánsky.
Zastoupení vegetariánů v ostatních zemích je znázorněno v tabulce:
Země | Zastoupení vegetariánů |
Švýcarsko | 9% |
Velká Británie | 9% |
Německo | 8% |
Švédsko | 6-7% |
Irsko | 6% |
Nizozemsko | 4-5% |
Rakousko | 3-4% |
Norsko | 2-4% |
Itálie | 2-3% |
Španělsko | 2% |
Belgie | 2% |
ČR | 1-2% |
Francie | 1-2% |
Polsko | <1% |
USA | 4% |
Indie | 15-20% |
3. Vegetariánství a zdraví
Podle americké dietetické asociace a kanadských dietologů je správně rozvržená vegetariánská strava zdravá, nutričně vyvážená a zdravotně přínosná ve všech životních obdobích včetně těhotenství, kojení, dospívání i dětského věku.
Vegetariánská strava obsahuje oproti nevegetariánské menší množství zdraví neprospěšných látek (saturované tuky, cholesterol, živočišné bílkoviny) a větší množství zdraví prospěšných látek(vlákniny, hořčík, draslík, foláty a antioxidanty).
Vegetariáni mají ve srovnání s nevegetariány nižší hodnotu BMI (body mass index), jsou méně náchylní k vysokému krevnímu tlaku, cukrovce a nádorů prostaty a střev.
Platí ovšem, že pro dobré zdraví rozhodně nestačí vyřadit živočišné produkty z jídelníčku. Musíme také správně volit potraviny. Následuje výčet pro vegetariány problematických látek a pravidla pro jejich zařazení do jídelníčku.
Pokud se budete řídit těmito pravidly a budete požívat uvedené suplementy, nemusíte mít obavy ze zhoršujícího se zdraví zapříčiněného vegetariánskou nebo veganskou stravou. Naopak si můžete v dobrém zdraví vychutnat pocit z toho, že vy neubližujete živým tvorům.