Vegetariánství

1. Co je to vegetariánství
Vegetariánství je způsob stravování, který z jídelníčku vylučuje jakékoliv produkty z masa (vč. želatiny a sádla). Existuje mnoho forem vegetariánství, které zcela, nebo alespoň částečně odmítají maso jako stravu. Mezi nejznámější podskupiny vegetariánství patří lakto-ovo vegetariánství, lakto vegetariánství, ovo vegetariánství a veganství. Mezi méně časté formy patří frutariánstvíFrutariánství
je způsob stravování, kdy ovoce, ořechy, semena, a jiné plody mohou být sbírány pouze za nezranění rostliny. Někteří frutariáni jedí pouze plody, které samostatně upadly z rostliny. Frutariáni tedy běžně jedí fazole, rajčata, okurky, dýně, ale odmítají brambory nebo špenát.
, vitariánstvíVitariánství
přijímá pouze jídlo, většinou veganské, které není vařeno při teplotě vyšší než 46.7 °C. Vitariáni argumentují tím, že vaření ničí enzymy a výživnou část rostliny.
, syrové veganstvíSyrové veganství
používá pouze čerstvé ovoce, zeleninu, ořechy a semena.
a makrobiotická stravaMakrobiotika
je strava, která se skládá hlavně z celých zrn a fazolí, a je běžně spirituálně založená podobně jako frutariánství.
. Formy vegetariánství, které vylučují maso jen částečně jsou pak pesco-pollo-vegetariánstvíPesco-pollo vegetariánství
tzv. polovegetariánství. Někteří lidé si vybrali určitý druh masa z podobných důvodů, jako mají vegetariáni: zdraví, etické důvody atd. Například nejedí červené maso (maso savců – hovězí, vepřové, jehněčí atd.), ale stále konzumují drůbež, ryby a plody moře. Někdy také bývá používáno jako mezidobí pro jednotlivce přecházející na plné vegetariánství.
, pesco vegetariánstvíPesco vegetariánství
též Lakto-ovo-pesco vegetariánství nebo Pescetariánství. Toto stravování používají lidé, kteří jedí mléko, vejce, ryby a v některých případech i plody moře, ale žádný další druh masa. Tento způsob stravování je zvláště populární v Japonsku, kde je známý jako dieta Okinawa.
, flexitariánstvíFlexitariánství
Flexitariáni jsou většinou vegetariáni, ale příležitostně jedí maso. Často nejedí maso zvířat, které jsou chovány v továrním prostředí, ale nejsou proti konzumování masa zvířat ulovených v divočině nebo chovaných na ekofarmách.
a freeganstvíFreeganství
Freegané praktikují životní styl zavrhující vykořisťování zvířat, Země a zabývají se lidskými bytostmi při produkci spotřebního zboží. Hodně jich tíhne k veganství. Ti, kteří jedí maso, podporují argumenty pro vegetariánství, ale protože se freeganství týká odpadu, někteří freegané preferují používání vyřazeného zboží spíše, než jeho vyhození na konzumní odpadiště.
. Rozdíly mezi hlavními druhy vegetariánství shrnuje následující tabulka:

FormaMasoVejceMlékoMed
Lakto-ovoneanoanoano
Laktoneneanoano
Ovoneanoneano
Veganstvínenenene

2. Vegetariánství ve světě
Celkový počet vegetariánů se odhaduje na téměř jednu miliardu lidí. Nejvyšší procento vegetariánů je zastoupeno v Indii, kde se jejich počet odhaduje na 17,5%, tedy 175 milionů obyvatel. Indie je považována za místo vzniku vegetariánství hlavně díky náboženství v oblasti.

V ČR se podle agentury StemMark stravuje okolo 2% obyvatelstva, tedy asi 200 000 osob vegetariánsky.

Zastoupení vegetariánů v ostatních zemích je znázorněno v tabulce:

ZeměZastoupení
vegetariánů
Švýcarsko9%
Velká Británie9%
Německo8%
Švédsko6-7%
Irsko6%
Nizozemsko4-5%
Rakousko3-4%
Norsko2-4%
Itálie2-3%
Španělsko2%
Belgie2%
ČR1-2%
Francie1-2%
Polsko <1%
USA4%
Indie15-20%

3. Vegetariánství a zdraví
Podle americké dietetické asociace a kanadských dietologů je správně rozvržená vegetariánská strava zdravá, nutričně vyvážená a zdravotně přínosná ve všech životních obdobích včetně těhotenství, kojení, dospívání i dětského věku.

Vegetariánská strava obsahuje oproti nevegetariánské menší množství zdraví neprospěšných látek (saturované tuky, cholesterol, živočišné bílkoviny) a větší množství zdraví prospěšných látek(vlákniny, hořčík, draslík, foláty a antioxidanty).

Vegetariáni mají ve srovnání s nevegetariány nižší hodnotu BMI (body mass index), jsou méně náchylní k vysokému krevnímu tlaku, cukrovce a nádorů prostaty a střev.

Platí ovšem, že pro dobré zdraví rozhodně nestačí vyřadit živočišné produkty z jídelníčku. Musíme také správně volit potraviny. Následuje výčet pro vegetariány problematických látek a pravidla pro jejich zařazení do jídelníčku.

Pokud se budete řídit těmito pravidly a budete požívat uvedené suplementy, nemusíte mít obavy ze zhoršujícího se zdraví zapříčiněného vegetariánskou nebo veganskou stravou. Naopak si můžete v dobrém zdraví vychutnat pocit z toho, že vy neubližujete živým tvorům.